Beste vleesliefhebbers van "Vleesboerderij Veluws Land"

“Speklapjes”, hoe lekker is dat wel niet. Krokant gebakken met een mooie bruine korst, of soms bijna tot kaantjes gebakken, heerlijk. Fantastisch stukje vlees wat ook uitermate geschikt is om eens op een andere manier te bereiden. Zoals in onderstaand recept gaan we het dit keer op een zeer lage temperatuur garen en dan vervolgens afmaken met een eigen gemaakte marinade. Zo rond het begin van dit jaar zitten we nog niet aan buiten koken te denken, maar dit recept is ook erg goed om in de zomer voor op de BBQ te maken.

Maak het hele recept een dag van tevoren en laat het vlees afkoelen in de saus. De volgende dag even op de BBQ grillen en smullen maar. Als we een keer weinig tijd of zin hebben om te koken kan dit gerecht ook prima een dag van tevoren gemaakt worden .Lekker wegzetten in de koelkast met saus en al en de volgende dag even verwarmen in de oven.

Veel succes.  

Langzaam gegaard buikspek;

Ingrediënten:

speklapjes                     500 gr in lapjes of aan 1 stuk
zout                                65 gr.
komijnzaad                     1 theelepel
runderbouillon                 200 ml
tomatenketchup               2 eetlepels
sinaasappel schil             3 stuks
sinaasappelsap               3 stuks
steranijs                          4 stuks
kruidnagels                     4 stuks
honing                            1 eetlepel
ketjap manis                    1 eetlepel

Doe 1 liter water in een hoge schaal of pan. Roer het zout erdoor tot het opgelost is. Leg het buikspek erin  en laat het 24 uur afgedekt in de koelkast staan. Neem het spek uit de pan en dep het droog met keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 80ºC.  Leg de speklapjes in een ovenschaal. Laat het spek in ca. 2 uur gaar worden. Doe intussen in een steelpan: komijnzaad , runderbouillon , tomatenketchup, sinaasappelschil en het sap , steranijs, kruidnagel, honing en ketjap. Breng aan de kook en laat in ca. 1 uur op laag vuur zachtjes trekken tot een dikke saus is ontstaan . Zeef de saus. Haal het spek uit de oven en verwarm de oven verder tot 175ºC. Bak de speklapjes heel even om en om in een koekenpan en leg ze vervolgens terug in de ovenschaal. Giet de gezeefde saus over de speklapjes en zet de ovenschaal weer terug in de oven. Draai na ongeveer 2 minuten het vlees even en laat nogmaals 2 minuten in de oven staan. Haal het spek uit de oven en laat 1 minuut rusten voor het te serveren.

Eet smakelijk!

Nieuwsbrief

Contact info

Kanaalweg 76
8171 LT Vaassen
06-30745634
KvK 53369904

Informatie

Veilig betalen