Dit keer heb ik gekozen voor een recept met Varkensnek. Dit prachtig stuk vlees wordt normaal de Procureur genoemd. De procureur, de nek, is één van mijn favoriete delen. Deze wordt gesneden uit de voorbout. Dit is het bovenste deel van de hals. De procureur is dus eigenlijk een halskarbonade maar dan zonder bot. Het mooiste vlees dat licht dooraderd is komt van varkens die goed eten hebben gehad in combinatie met een stressloos bestaan en voldoende bewegingsruimte om rustig te kunnen opgroeien. Dus !!!!!! op naar Vleesboerderij Veluws Land en vraag aan Heleen of Jarno of ze een mooi stuk procureur voor je achteruit willen leggen. Op deze manier van bereiden zal het vlees zeer sappig en super mals van structuur worden. Met een nieuwerwetse term wordt dit ook wel “Slow cooking”genoemd. Dit prachtige stuk vlees kan ook prima koud gegeten worden net zoals Ham. Aan de slag zou ik zeggen en laat je weer verrassen door het fantastische vlees van Heleen en Jarno.         

 Procureur met mosterd sinaasappel jus

Ingrediënten:

Procureur
Boter                                       150 gram
Bier (bock of donker bier)         2 flesjes
Olijfolie                                    1 eetlepels
Grove mosterd                         1eetlepel
Sinaasappel                             1 stuks
Sinaasappelsap                       2 stuks uitgeperst
Honing                                     1 eetlepel
Peper
Zout

Zorg ervoor dat de procureur voor het braden op kamertemperatuur is. Wrijf het vlees in met  peper, zout, mosterd en honing en laat het vlees minimaal een kwartier rusten. Braad het vlees aan in een braadpan in de olijfolie. Schroei de procureur rondom dicht. Zodra het vlees rondom bruin is voeg je de roomboter toe. Zet dan de procureur op  laag vuur en voeg  voorzichtig het bier toe. Sluit de braadpan met de deksel. Laat het vlees sudderen op zeer laag vuur of zet het in een voorverwarmde oven van 80 °C tot het een kerntemperatuur tussen de 55 en 60°C heeft bereikt. In de oven kan het makkelijk tot 1 a 2 uur duren voor het zover is.  Haal het vlees uit de pan en pak het in aluminiumfolie en laat het minimaal 5 minuten rusten.

Voeg aan het braadvocht sinaasappelsap, zachte grove mosterd, sinaasappel raps en peper en zout toe. Breng het geheel aan de kook en bind het  eventueel iets bij. Dit kan door een gelijke hoeveelheid bloem en boter met elkaar te mengen en vervolgens dit mengsel al roerend toe te voegen aan het braadvocht of met het bekende papje van maizena.

Haal het vlees uit de aluminiumfolie en snij er plakken van ca. 1 cm dikte af en serveer met de sinaasappel jus.  De procureur kun je ook laten afkoelen en dan de plakken vervolgens grillen of bakken ca 1 of 2 minuten aan iedere kant.

Succes verzekerd en eet smakelijk!