De varkensprijs is gedaald, dat was voor ons wel even een teleurstelling. Je weet dat het kan, maar je hoopt natuurlijk dat de prijzen die we voor onze varkens krijgen goed blijven. We kunnen er zelf helaas niets aan veranderen.. Voor diegenen die het even niet begrijpen, om beter te kunnen bestaan met onze boerderij leveren we naast ons eigen conceptvarkens, ook varkens aan de biologische slachterij. Dit zijn varkens waarbij we minder letten op het ras, die iets minder oud worden en ook leven deze varkens wel binnen en buiten, toch krijgen ze iets minder royale ruimte zoals onze weidevarkens. (bij ons thuis gewoon te bekijken!)

Maar toch zijn deze ‘gewone’ biologische varkens een belangrijk deel van ons inkomen en daarmee zijn we afhankelijk van de kiloprijs die ons elk kwartaal toegezegd wordt. En die is dus nu behoorlijk gedaald.. Helaas. Minder inkomsten. Risico van het vak. Je tekent een contract, maar geen vaste prijs! Dus geen reden om te klagen, maar wel een teleurstelling. Daarom zijn wij ook zo blij met ons eigen concept naast onze ‘gewone’ biologische varkens. Wij zijn er enthousiast over, over het extra welzijn voor het dier, over ons eigen kwaliteitsproduct maar ook geven onze eigen klanten ons minder afhankelijkheid van die varkensprijs die grillig kan zijn. Daarom zijn we dankbaar voor onze klanten!

Maar toch deed het mij wel weer denken aan Nederland, aan alle varkensboeren die afhankelijk zijn van de prijs die ze krijgen. Op die aantallen varkens telt een dubbeltje minder nog veel harder door.. Vaak hoor ik boze of geïrriteerde uitroepen van mensen over die varkensboeren met die megastallen. Ja, het zijn fabrieken geworden en daar hebben wij ook moeite mee. Maar de leefruimte van de dieren in de bioindustrie heeft alles te maken met het gedrag van de consument. Krijgt de boer zo’n lage prijs, probeert hij met zo min mogelijk kosten zijn varkens groot te krijgen. Ligt daar voor ons niet een taak? Waar kiezen wij voor? Ja, het is duurder, maar dan eten we toch gewoon een stukje minder? Laten we hiervoor kiezen zonder te mopperen op de boeren, die, wat ik oprecht geloof, wél van hun vee houden en het vaak naar hun beste kunnen doen. Zo vaak heb ik de verhalen gehoord van mijn man en schoonouders, het ploeteren wat ze destijds met hun varkens deden voor een veel te lage prijs. Hun weten uit ervaring wat het is om geen kant op te kunnen. Laten we ons er daarom van bewust zijn wat we zeggen en denken over boerend Nederland.  

Nieuwsbrief

Contact info

Kanaalweg 76
8171 LT Vaassen
06-30745634
KvK 53369904

Informatie

Veilig betalen